Piersi z kurczaka zmielić w maszynce.
Trawę cytrynową obrać i posiekać jej ostatnie 2 cm.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną trawę cytrynową oraz liście kaffiru.
Po chwili dodać zmielonego kurczaka i 2 łyżki sosu sojowego, podsmażyć ciągle mieszając przez około 5-7 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany.
Na patelnię do kurczaka dodać pokrojoną czerwoną cebulę i posiekaną papryczkę chili, wyłączyć ogień i kilka razy przemieszać.
W osobnym rondelku rozgrzać sos rybny z 1 łyżką cukru i sokiem z limonki.
Podgrzewać do rozpuszczenia, a następnie sos przelać do patelni z kurczakiem i zawartość przenieść do miski.
Dodać pokrojone liście sałaty, garść pokrojonej tajskiej bazylii i kilka listków mięty, wykończyć posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!