Dzisiaj na blogu ląduje przepis na tajską sałatkę z kurczakiem. Można powiedzieć, że tajska sałatka z kurczakiem jest dość specyficzna, ponieważ zawiera więcej mięsa niż jakichkolwiek warzyw. Pomimo tej nieścisłości, danie to nazywane jest sałatką we wszystkich tajskich restauracjach.

W przepisie przeplatają się moje ulubione smaki – mamy tu mięso z kurczaka nasycone aromatem trawy cytrynowej i liści limonki kaffir, słodko-słony sos na bazie sosu rybnego i cukru, kwaśną limonkę, ostre chili i czerwoną cebulę, a także wspaniałe zioła – tajską bazylię oraz przełamującą inne smaki miętę. Sałatkę posypujemy posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi, co świetnie dopełnia całość. Ja lubię dodatkowo polać tę sałatkę porządną ilością domowego oleju chili 🙂

Tajska sałatka z kurczakiem – przepis znajdziecie poniżej.


Tajska sałatka z kurczakiem
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 liście kaffiru
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • kilka liści sałaty
  • tajska bazylia
  • mięta
  • orzeszki ziemne prażone
Przygotowanie
  1. Piersi z kurczaka zmielić w maszynce.
  2. Trawę cytrynową obrać i posiekać jej ostatnie 2 cm.
  3. Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
  4. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną trawę cytrynową oraz liście kaffiru.
  5. Po chwili dodać zmielonego kurczaka i 2 łyżki sosu sojowego, podsmażyć ciągle mieszając przez około 5-7 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany.
  6. Na patelnię do kurczaka dodać pokrojoną czerwoną cebulę i posiekaną papryczkę chili, wyłączyć ogień i kilka razy przemieszać.
  7. W osobnym rondelku rozgrzać sos rybny z 1 łyżką cukru i sokiem z limonki.
  8. Podgrzewać do rozpuszczenia, a następnie sos przelać do patelni z kurczakiem i zawartość przenieść do miski.
  9. Dodać pokrojone liście sałaty, garść pokrojonej tajskiej bazylii i kilka listków mięty, wykończyć posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
  10. Podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!