Mąkę włoską wymieszać ze szczyptą soli i roztrzepanymi jajkami.
Wyrabiać ciasto przez około 7 minut, do momentu otrzymania gładkiej, jędrnej konsystencji, zwinąć z kulkę i odstawić przykryte ściereczką.
Przygotować nadzienie
Dynię upiec lub ugotować w kawałkach, następnie rozgnieść widelcem do otrzymania puree.
Dodać łyżeczkę oliwy, rozgnieciony czosnek, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, cukier, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie pierogów
Ciasto bardzo cienko rozwałkować (można również użyć do tego maszynki do makaronu). Następnie wykrawać kółka lub kwadraty zależnie od pożądanego kształtu pierożków. Wyłożyć farsz i zlepić boki ciasta.
Przygotowane pierożki gotować w osolonej wodzie przez kilka minut (do wypłynięcia na powierzchnię).
W międzyczasie w rondelku rozpuścić masło z szałwią.
Gotowe pierożki podawać z tartym parmezanem polane masłem z szałwią. Smacznego!