Cofnij
Drukuj

Pierożki z dynią i szałwią

Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 1 godzina
Porcje 30 pierożków
Autor Miss Berry

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki włoskiej typ 00
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 0.5 kg dyni
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • odrobina cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g startego parmezanu

Do podania:

  • 50 g masła
  • świeża szałwia
  • tarty parmezan

Przepis

Przygotować ciasto

  • Mąkę włoską wymieszać ze szczyptą soli i roztrzepanymi jajkami.
  • Wyrabiać ciasto przez około 7 minut, do momentu otrzymania gładkiej, jędrnej konsystencji, zwinąć z kulkę i odstawić przykryte ściereczką.

Przygotować nadzienie

  • Dynię upiec lub ugotować w kawałkach, następnie rozgnieść widelcem do otrzymania puree.
  • Dodać łyżeczkę oliwy, rozgnieciony czosnek, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, cukier, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie pierogów

  • Ciasto bardzo cienko rozwałkować (można również użyć do tego maszynki do makaronu). Następnie wykrawać kółka lub kwadraty zależnie od pożądanego kształtu pierożków. Wyłożyć farsz i zlepić boki ciasta.
  • Przygotowane pierożki gotować w osolonej wodzie przez kilka minut (do wypłynięcia na powierzchnię).
  • W międzyczasie w rondelku rozpuścić masło z szałwią.
  • Gotowe pierożki podawać z tartym parmezanem polane masłem z szałwią. Smacznego!