Przepyszne pierożki z dynią i szałwią inspirowane Cappellacci di Zucca Ferraresi, które poznaliśmy dwa lata temu podczas wypadu do Włoch. Idealne połączenie słodkiej dyni z parmezanem oraz masełkiem z szałwią. Pycha! W przepisie używam włoskiej mąki 00 – jest to specjalna mąka, dzięki której uzyskamy bardzo delikatne ciasto, zazwyczaj można ją dostać na działach kuchni świata w większych sklepach. Jeśli nie uda Wam się jej znaleźć możecie zastąpić ją zwykłą mąką do pierogów.
Jak wszystkie pierogi, przepis ten zajmuje trochę czasu i nie należy do najłatwiejszych, jednak domowe, świeżo ulepione pierożki nie mają sobie równych! Spróbujcie koniecznie. Do tego przepisu nie potrzebujecie żadnego specjalnego sprzętu, jednak jest parę akcesoriów, które mogą ułatwić Wam zadanie. Aby nie męczyć się z wałkowaniem ciasta używam do tego maszynki do robienia makaronu. Dzięki takiej maszynce, jesteśmy w stanie precyzyjnie określić jakiej grubości płaty makaronu chcemy uzyskać – to bardzo pomaga w osiągnięciu równego, cienkiego ciasta. Do wycinania pierogów używam okrągłego wykrawacza do pierogów – na płat ciasta układam „kuleczki” z farszu, a następnie nakładam na nie drugi płat i zlepiam przestrzeń pomiędzy i wycinam pierożki uzyskując piękny kształt. Poniżej możecie zobaczyć przykładowe wykrawacze do pierogów, przydatne narzędzie, polecam!
Pierogi z dynią i szałwią są naprawdę pyszne, i przygotowanie ich nie zajmuje aż tak wiele czasu, jeśli jesteście obyci z lepieniem pierogów. Dodatkowo, farsz można przygotować wcześniej, aby nie robić wszystkiego na raz, a gotowe pierożki można śmiało mrozić, aby móc nacieszyć się nimi w dowolnej chili. Rozmrożone i odgrzane są równie dobre!
Przepis na pierożki z dynią i szałwią znajdziecie poniżej.
Pierożki z dynią i szałwią
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki włoskiej typ 00
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie
- 0.5 kg dyni
- 1 łyżeczka oliwy
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- odrobina cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g startego parmezanu
Do podania:
- 50 g masła
- świeża szałwia
- tarty parmezan
Przepis
Przygotować ciasto
- Mąkę włoską wymieszać ze szczyptą soli i roztrzepanymi jajkami.
- Wyrabiać ciasto przez około 7 minut, do momentu otrzymania gładkiej, jędrnej konsystencji, zwinąć z kulkę i odstawić przykryte ściereczką.
Przygotować nadzienie
- Dynię upiec lub ugotować w kawałkach, następnie rozgnieść widelcem do otrzymania puree.
- Dodać łyżeczkę oliwy, rozgnieciony czosnek, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, cukier, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie pierogów
- Ciasto bardzo cienko rozwałkować (można również użyć do tego maszynki do makaronu). Następnie wykrawać kółka lub kwadraty zależnie od pożądanego kształtu pierożków. Wyłożyć farsz i zlepić boki ciasta.
- Przygotowane pierożki gotować w osolonej wodzie przez kilka minut (do wypłynięcia na powierzchnię).
- W międzyczasie w rondelku rozpuścić masło z szałwią.
- Gotowe pierożki podawać z tartym parmezanem polane masłem z szałwią. Smacznego!