Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Curry z batatem i jarmużem
Czas przygotowania
20
minuty
minuty
Czas gotowania
40
minuty
minuty
W sumie
1
godzina
godzina
Porcje
4
Autor
Miss Berry
Składniki
500
g
batatów
400
ml
mleka kokosowego
1
łyżka oleju kokosowego
2
łyżeczki czerwonej pasty curry
2
cm
korzeń imbiru
2
łodygi trawy cytrynowej
4
liście kaffiru
pędy bambusa
jedna puszka
2
łyżki sosu rybnego
pęczek jarmużu
1
limonka
Przepis
Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze do miękkości (15-20 minut).
W międzyczasie przygotować curry.
W garnku rozgrzać jedną łyżkę oleju kokosowego i dodać pokrojony w plasterki imbir, lekko rozgniecioną trawę cytrynową oraz liście kaffiru.
Krótko podsmażyć, a następnie dodać mleko kokosowe i czerwoną pastę curry.
Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać pędy bambusa i gotować kolejne 5 minut.
Pod koniec gotowania doprawić sosem rybnym, a następnie zdjąć z ognia i dodać posiekany jarmuż oraz ugotowane wcześniej bataty.
Całość wymieszać, można podawać z ryżem i wykończyć świeżą kolendrą. Smacznego!