Curry z batatem i jarmużem to wyśmienita wegańska propozycja na obiad. Można podawać je z ryżem lub jeść jak zupę. Intensywne, lekko kwaśne czerwone curry z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i liśćmi kaffiru idealnie współgra ze słodkim, rozpływającym się w ustach batatem i jędrnym jarmużem. Samo zdrowie, spróbujcie sami! W tym przepisie bataty gotuję osobno i dodaję je dopiero do gotowego curry – tym sposobem bataty ugotowane na parze są naprawdę pyszne i delikatne.

Przepis na Curry z batatem i jarmużem znajdziecie poniżej.

Curry z batatem i jarmużem
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 500 g batatów
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 cm korzeń imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 4 liście kaffiru
  • pędy bambusa (jedna puszka)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • pęczek jarmużu
  • 1 limonka
Przygotowanie
  1. Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze do miękkości (15-20 minut).
  2. W międzyczasie przygotować curry.
  3. W garnku rozgrzać jedną łyżkę oleju kokosowego i dodać pokrojony w plasterki imbir, lekko rozgniecioną trawę cytrynową oraz liście kaffiru.
  4. Krótko podsmażyć, a następnie dodać mleko kokosowe i czerwoną pastę curry.
  5. Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać pędy bambusa i gotować kolejne 5 minut.
  6. Pod koniec gotowania doprawić sosem rybnym, a następnie zdjąć z ognia i dodać posiekany jarmuż oraz ugotowane wcześniej bataty.
  7. Całość wymieszać, można podawać z ryżem i wykończyć świeżą kolendrą. Smacznego!