Cofnij
Drukuj

Siopao Asado (bułeczki na parze z nadzieniem z kurczaka)

Czas przygotowania 1 godzina 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
W sumie 1 godzina 30 minuty
Porcje 12
Autor Miss Berry

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej uniwersalna
  • 250 g ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 5 g drożdży instant

Nadzienie

  • 500 g kurczaka lub indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • olej ryżowy do smażenia
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przepis

Nadzienie

  • Mięso z kurczaka lub indyka pokroić w małą kostkę (ok. 1 cm x 1 cm).
  • Przełożyć do miski i dodać składniki marynaty - 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, sól, sodę oczyszczoną, biały pieprz, ocet ryżowy i przyprawę 5 smaków.
  • Porządnie wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  • W żeliwnym woku lub patelni rozgrzać olej ryżowy i usmażyć zamarynowane mięso, tak aby nabrało lekko złocistego koloru.
  • Wlać 1 łyżkę sosu sojowego i 50 ml bulionu, oraz 1 łyżeczkę przesianej mąki ziemniaczanej
  • Doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając i obserwując jak sos robi się bardziej gęsty.
  • Przełożyć do dużej miski, dodać łyżeczkę oleju sezmowego, wymieszać i ostudzić, następnie włożyć do lodówki na 30 minut (z zimnym nadzieniem łatwiej lepić bułeczki).

Ciasto

  • Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  • Dodać ciepłą (nie gorącą!) wodę i wymieszać.
  • Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, do momentu w którym będzie gładkie, elastyczne i nie będzie za bardzo lepić się do ręki.

Lepienie bułeczek

  • Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować długi rulon.
  • Ciasto podzielić na 12 równych części w kształcie kuli.
  • Każdą z części rozpłaszczyć na blacie i rozwałkować tworząc okrąg o średnicy ok. 10 cm i grubości ok. 0,5 cm.
  • Nakładać 2 łyżki nadzienia na środek ciasta i sklejać robiąc zakładki na bokach dążąc do środka <a href="#film" data-mce-href="#film">(na dole filmik)</a>.
  • Przygotowane bułeczki wkładać do bambusowego parownika wyłożonego papierem do pieczenia zachowując około 3 cm odstępu (bułeczki urosną).
  • Pozostawić do wyrośnięcia przez około 30 minut.
  • Gotować na parze przez 10 minut.
  • Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!