Wakacyjne inspiracje prosto z Azji

Po dwumiesięcznej przerwie wracam do blogowania z rewelacyjnym przepisem na Siopao Asado, czyli bułeczki na parze z nadzieniem z kurczaka. Praktycznie cały wrzesień spędziłam w Azji podróżując z grupką znajomych po Malezji, Filipinach i Singapurze. Wakacje i rzeczy, które udało nam się zrobić i zobaczyć były wspaniałe, jednak dla mnie jeszcze lepsze są nowo poznane smaki i potrawy, wspomnienia których długo będę nosić w sercu.

Jednym z kulinarnych odkryć, które postanowiłam odtworzyć w domu są bardzo proste pszenne bułeczki na parze z mięsnym nadzieniem. Filipińska nazwa na te bułeczki to Siopao. Siopao występują w wielu różnych wariacjach, z nadzieniem zarówno mięsnym jak i słodkim. Do dyspozycji mamy Siopao Asado – z kurczakiem w słodko-słonym sosie, Siopao Bola Bola – z pulpetem wieprzowym i jajkiem, Siopao Munggo – z pastą z czerwonej fasoli, i wiele innych mniej oficjalnych wersji.

Chińskie korzenie bułeczek na parze

Siopao ma korzenie chińskie – jest to filipińska wersja bułeczki Cha siu bao, z którą być może mieliście już okazję się spotkać w Polsce, bo na przykład we Wrocławiu bułeczki takie można dostać już w kilku miejscach.

Patrząc na siopao można odnieść wrażenie, że jest to po prostu kluska na parze (pampuch) z mięsnym nadzieniem – prawie jak pyza z mięsem, tylko gotowana na parze. Niesamowite jak potrawa z Azji może być tak podobna do tego co mamy u siebie 🙂

Jak przygotowuję Siopao?

Wracając do mojego przepisu. Nadzienie asado przygotowuję z kurczaka lub indyka, które marynuję w miodzie i sosie sojowym, a następnie podsmażam, dolewając bulion, z którego powstaje pyszny sos. Samo ciasto na siopao to nic innego jak zwykłe ciasto drożdżowe, bardzo podobne do tego na pampuchy lub czeskie knedliki. Do przygotowania siopao nie potrzebujemy wymyślnych, trudno dostępnych składników, najbardziej ciężki do zdobycia będzie prawdopodobnie olej sezamowy, który w razie czego można w tym przepisie pominąć. Siopao są naprawdę pyszne. Czasochłonne, i zawijanie bułeczek wymaga odrobiny wprawy, ale smak naprawdę to wynagradza. Spróbujcie sami!

Ciekawostka: bułeczki Siopao można dostać na Filipinach w sklepach 7Eleven, tak jak u nas można kupić hot dogi w Żabce.

Przepis na Siopao Asado znajdziecie poniżej.

Siopao Asado (bułeczki na parze z nadzieniem z kurczaka)
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej (uniwersalna)
  • 250 g ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 5 g drożdży instant
Nadzienie
  • 500 g kurczaka lub indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • olej ryżowy do smażenia
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
Nadzienie
  1. Mięso z kurczaka lub indyka pokroić w małą kostkę (ok. 1 cm x 1 cm).
  2. Przełożyć do miski i dodać składniki marynaty - 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, sól, sodę oczyszczoną, biały pieprz, ocet ryżowy i przyprawę 5 smaków.
  3. Porządnie wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  4. W żeliwnym woku lub patelni rozgrzać olej ryżowy i usmażyć zamarynowane mięso, tak aby nabrało lekko złocistego koloru.
  5. Wlać 1 łyżkę sosu sojowego i 50 ml bulionu, oraz 1 łyżeczkę przesianej mąki ziemniaczanej
  6. Doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając i obserwując jak sos robi się bardziej gęsty.
  7. Przełożyć do dużej miski, dodać łyżeczkę oleju sezmowego, wymieszać i ostudzić, następnie włożyć do lodówki na 30 minut (z zimnym nadzieniem łatwiej lepić bułeczki).
Ciasto
  1. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Dodać ciepłą (nie gorącą!) wodę i wymieszać.
  3. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, do momentu w którym będzie gładkie, elastyczne i nie będzie za bardzo lepić się do ręki.
Lepienie bułeczek
  1. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować długi rulon.
  2. Ciasto podzielić na 12 równych części w kształcie kuli.
  3. Każdą z części rozpłaszczyć na blacie i rozwałkować tworząc okrąg o średnicy ok. 10 cm i grubości ok. 0,5 cm.
  4. Nakładać 2 łyżki nadzienia na środek ciasta i sklejać robiąc zakładki na bokach dążąc do środka (na dole filmik).
  5. Przygotowane bułeczki wkładać do bambusowego parownika wyłożonego papierem do pieczenia zachowując około 3 cm odstępu (bułeczki urosną).
  6. Pozostawić do wyrośnięcia przez około 30 minut.
  7. Gotować na parze przez 10 minut.
  8. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!

Jak zawijać Siopao?