Cofnij
Drukuj

Klasyczne pancakes

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
W sumie 35 minuty
Porcje 16
Autor Miss Berry

Składniki

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • olej kokosowy

Przepis

  • Jajka roztrzepać w miseczce.
  • Dodać cukier i aromat waniliowy, sól, proszek do pieczenia oraz mleko. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać mąkę pszenną i wymieszać do połączenia.
  • Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni pod przykryciem na odrobinie oleju kokosowego (po 3 w każdej partii). Przewracać w momencie gdy na placuszku pojawią się pęcherzyki powietrza i będzie on bez problemu przesuwał się po patelni (około 1-2 minut). Następnie odwrócić i smażyć mniej niż minutę na drugiej stronie.
  • Z przepisu wychodzi około 16 niedużych placuszków - porcja dla 2 osób.
  • Podawać z jogurtem, miodem i świeżymi owocami, można też polać czekoladą. Smacznego!