Dzisiaj prezentuję sprawdzony niezliczoną ilość razy, klasyczny przepis na placuszki z patelni, inaczej zwane pancakes. Do przygotowania tego typu placuszków potrzebna jest mąka pszenna, jajka, mleko, proszek do pieczenia – podobnie jak w przepisie na zwykłe naleśniki. Ciasto na tego typu placuszki jest jednak dużo bardziej gęste.

Jeśli jesteście zainteresowani podobnymi placuszkami w zdrowej wersji, zapraszam na mój drugi przepis na blogu – Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru. Są one przygotowane bez mąki pszennej i cukru, jednak ciasto jest dużo bardziej delikatne i trzeba uważać, aby się nie rozpadło.

Wracając do klasycznej wersji pancakes, ten przepis naprawdę gwarantuje puszyste placuszki, które można podać z miodem, czekoladą, jogurtem greckim i owocami lub innymi dodatkami. Idealny pomysł na leniwe niedzielne śniadanie, spróbujcie.

Przepis na klasyczne pancakes znajdziecie poniżej.

Klasyczne pancakes
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 16
 
Składniki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • olej kokosowy
Przygotowanie
  1. Jajka roztrzepać w miseczce.
  2. Dodać cukier i aromat waniliowy, sól, proszek do pieczenia oraz mleko. Dokładnie wymieszać.
  3. Dodać mąkę pszenną i wymieszać do połączenia.
  4. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni pod przykryciem na odrobinie oleju kokosowego (po 3 w każdej partii). Przewracać w momencie gdy na placuszku pojawią się pęcherzyki powietrza i będzie on bez problemu przesuwał się po patelni (około 1-2 minut). Następnie odwrócić i smażyć mniej niż minutę na drugiej stronie.
  5. Z przepisu wychodzi około 16 niedużych placuszków - porcja dla 2 osób.
  6. Podawać z jogurtem, miodem i świeżymi owocami, można też polać czekoladą. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!