Miękkie, puszyste placuszki z syropem klonowym – sprawdzą się jako rozkoszne, weekendowe śniadanie.
Przygotowanie: 5 minutyminuty
Gotowanie: 30 minutyminuty
W sumie: 35 minutyminuty
Porcje: 16
Składniki:
2jajka
3łyżki cukru
aromat waniliowy
1/2łyżeczki soli
2łyżeczki proszku do pieczenia
1szklanka mleka
1.5szklanki mąki pszennej
olej kokosowy
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać w miseczce.
Dodać cukier i aromat waniliowy, sól, proszek do pieczenia oraz mleko. Dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę pszenną i wymieszać do połączenia.
Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni pod przykryciem na odrobinie oleju kokosowego (po 3 w każdej partii). Przewracać w momencie gdy na placuszku pojawią się pęcherzyki powietrza i będzie on bez problemu przesuwał się po patelni (około 1-2 minut). Następnie odwrócić i smażyć mniej niż minutę na drugiej stronie.
Z przepisu wychodzi około 16 niedużych placuszków - porcja dla 2 osób.
Podawać z jogurtem, miodem i świeżymi owocami, można też polać czekoladą. Smacznego!