Cofnij
Drukuj

Krem z białych szparagów

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 25 minuty
Porcje 4
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1 kg białych szparagów
  • 250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • ząbek czosnku
  • sól pieprz

Przepis

  • Szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Szparagi przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dopełnić wodą, tak aby szparagi znalazły się prawie całkowicie pod wodą.
  • Ząbek czosnku obrać i posiekać na kawałki i dodać do garnka.
  • Zupę zagotować, a następnie gotować na niedużym ogniu przez około 10 minut.
  • Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować blenderem na gładką zupę-krem.
  • Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!