Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Krem z białych szparagów
Czas przygotowania
10
minuty
minuty
Czas gotowania
15
minuty
minuty
W sumie
25
minuty
minuty
Porcje
4
Autor
Miss Berry
Składniki
1
kg
białych szparagów
250
ml
bulionu warzywnego lub mięsnego
4
łyżki śmietany
12% lub 18%
ząbek czosnku
sól
pieprz
Przepis
Szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
Szparagi przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dopełnić wodą, tak aby szparagi znalazły się prawie całkowicie pod wodą.
Ząbek czosnku obrać i posiekać na kawałki i dodać do garnka.
Zupę zagotować, a następnie gotować na niedużym ogniu przez około 10 minut.
Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować blenderem na gładką zupę-krem.
Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!