Krem z białych szparagów to jedna z moich ulubionych zup. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, nie sprawi nikomu żadnych trudności oraz wynagrodzi rewelacyjnym smakiem.

Białe szparagi należy obrać i odłamać zdrewniałe końce. Można podać z natką pietruszki.

Przepis na krem z białych szparagów znajdziecie poniżej.

Krem z białych szparagów
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 1 kg białych szparagów
  • 250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 4 łyżki śmietany (12% lub 18%)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Szparagi przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dopełnić wodą, tak aby szparagi znalazły się prawie całkowicie pod wodą.
  3. Ząbek czosnku obrać i posiekać na kawałki i dodać do garnka.
  4. Zupę zagotować, a następnie gotować na niedużym ogniu przez około 10 minut.
  5. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować blenderem na gładką zupę-krem.
  6. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!