Cofnij
Drukuj

Batoniki owsiane z jagodami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
W sumie 55 minuty
Porcje 16
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej można zastąpić np. kokosową
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki jagód lub innych owoców leśnych
  • 250 g masła
  • szczypta soli

Przepis

  • W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier i szczyptę soli.
  • W rondelku rozpuścić masło i dodać do miski z suchymi składnikami.
  • Dokładnie wymieszać, ciasto powinno przypominać w konsystencji kruszonkę.
  • Kwadratową formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Spód formy wyłożyć 3/4 całości ciasta, wyrównać i dokładnie docisnąć palcami.
  • Na spód ciasta wyłożyć jagody (można zastąpić dowolnymi owocami), a następnie przykryć je pozostałą 1/4 ciasta i całość docisnąć.
  • Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
  • Kroić po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Smacznego!