Dzisiaj publikuję przepis na smakowite śniadanie lub podwieczorek. Batoniki owsiane z jagodami idealnie nadają się jako przekąska, którą możemy włożyć do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Mąkę pszenną w tym przepisie śmiało można zastąpić kokosową lub migdałową, jeśli mamy takie preferencje. Batoniki są szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, z własnego doświadczenia napiszę, że równie szybko znikają w tajemniczych okolicznościach pozostawione do wystudzenia na blacie kuchennym. Jeśli jednak przetrwają proces studzenia i pozostaną w części nieruszone, dość szybko znikną jako przekąska dla kolegów z pracy.
Batoniki są słodkie, z odrobiną kwaskowatego smaku jagód. Należy pamiętać o tym, aby kroić je dopiero po ostudzeniu, a najlepiej również schłodzeniu w lodówce – wtedy mniej będą się rozpadać. Przepis ten może stanowić bazę do eksperymentów – z różnymi rodzajami mąki, tłuszczy czy dodatków. Polecam spróbować przygotować go z truskawkami i malinami.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis, sprawdź również zdrowe Batoniki energetyczne kakaowe bez pieczenia oraz przepyszny Chlebek bananowo kokosowy z jagodami.
Przepis na Batoniki owsiane z jagodami znajdziecie poniżej.
Batoniki owsiane z jagodami
Składniki
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej można zastąpić np. kokosową
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki jagód lub innych owoców leśnych
- 250 g masła
- szczypta soli
Przepis
- W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier i szczyptę soli.
- W rondelku rozpuścić masło i dodać do miski z suchymi składnikami.
- Dokładnie wymieszać, ciasto powinno przypominać w konsystencji kruszonkę.
- Kwadratową formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Spód formy wyłożyć 3/4 całości ciasta, wyrównać i dokładnie docisnąć palcami.
- Na spód ciasta wyłożyć jagody (można zastąpić dowolnymi owocami), a następnie przykryć je pozostałą 1/4 ciasta i całość docisnąć.
- Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
- Kroić po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Smacznego!