Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Barszcz czerwony ekspresowy
Czas przygotowania
10
minuty
minuty
Czas gotowania
1
godzina
godzina
W sumie
1
godzina
godzina
10
minuty
minuty
Porcje
6
Autor
Miss Berry
Składniki
1,5
kg
buraków
500
ml
bulionu
2
liście laurowe
3
ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
2
łyżki octu jabłkowego
2
łyżki cukru
1
łyżeczka gałki muszkatołowej
świeżo zmielonej
2
łyżeczki majeranku
świeża pietruszka
Przepis
Buraki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.
Przełożyć do garnka, dolać bulion i dopełnić wodą tak, aby przykryć buraczki.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godziny.
Dodać ocet, cukier, gałkę muszkatołową i majeranek i gotować jeszcze przez 5 minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem.
Podawać przecedzony czysty barszcz czerwony z odrobiną świeżej pietruszki.
Smacznego!