Cofnij
Drukuj

Barszcz czerwony ekspresowy

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
W sumie 1 godzina 10 minuty
Porcje 6
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • 500 ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól pieprz
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo zmielonej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • świeża pietruszka

Przepis

  • Buraki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Przełożyć do garnka, dolać bulion i dopełnić wodą tak, aby przykryć buraczki.
  • Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godziny.
  • Dodać ocet, cukier, gałkę muszkatołową i majeranek i gotować jeszcze przez 5 minut.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem.
  • Podawać przecedzony czysty barszcz czerwony z odrobiną świeżej pietruszki.
  • Smacznego!