Cofnij
Drukuj

Sałatka z kaczką, truskawkami, winogronami i pomarańczą

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 25 minuty
Porcje 2
Kalorie 326kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Sałatka

  • pierś z kaczki ze skórą
  • garść miksu sałat
  • garść truskawek
  • 1/2 pomarańczy
  • garść winogron bez pestek

Sos malinowy

  • 100 g malin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru

Przepis

Przygotować pierś z kaczki

  • Pierś z kaczki umyć i położyć na nierozgrzanej, nieprzywierającej patelni skórą do dołu.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niedużym ogniu przez około 7 minut.
  • Następnie kaczkę obrócić skórą do góry i smażyć kolejne 3 minuty.
  • Odłożyć na talerz na 5 minut, aby kaczka odpoczęła. Następnie pokroić w plastry.

Przygotować sos malinowy

  • Maliny przełożyć do rondelka i zalać odrobiną wody.
  • Zagotować, następnie dodać ocet balsamiczny, oliwę oraz cukier, wymieszać.
  • Gotować przez 5 minut, a następnie dokładnie rozgnieść maliny łyżką.

Przygotować sałatkę

  • Truskawki przekroić na pół, wyciąć środek i pokroić na plastry. Pomarańczę obrać i pokroić na części.
  • Na półmisek wyłożyć umyte sałaty. Dodać pokrojone truskawki, pomarańczę i winogrona.
  • Pierś z kaczki pokroić na plastry i ułożyć na sałatce. Polać sosem malinowym. Smacznego!