200gsurowych krewetek 16/20z ogonkami lub w pancerzyku
4główki kapusty pak choi
100gświeżych grzybów shitake
100gfasolki sojowej edamame
1duża cebula
3ząbki czosnku
1łyżka oleju ryżowego
1łyżka sosu ostrygowego
2łyżki sosu rybnego
2łyżki sosu sojowego
1łyżka sezamu
Przepis
Makaron namoczyć w misce z ciepłą wodą (ok. 10-15 minut wystarczy).
Cebulę pokroić w piórka, czosnek obrać. Pak choi umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby shitake pokroić w plasterki.
W woku lub na patelni rozgrzać olej ryżowy. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Podsmażyć.
Następnie dodać grzyby shitake, sos ostrygowy, rybny i sojowy. Smażyć przez około 5 minut ciągle mieszając.
Dodać pokrojoną kapustę pak choi, fasolkę sojową oraz surowe krewetki. Smażyć około 5-10 minut.
Dodać namoczony makaron ryżowy z odrobiną wody i całość smażyć ciągle mieszając przez około 3-5 minut. Uwaga by nie przesmażyć makaronu - stanie się on wtedy lepiący i rozpadający się.
Danie przełożyć na talerz i posypać sezamem. Smacznego!