Wariacje na temat makaronu ryżowego. Tym razem w wersji z krewetkami, kapustą pak choi oraz grzybami shitake. Wszystko w pysznym, intensywnym sosie ostrygowo-sojowym. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na Makaron ryżowy z krewetkami, shitake i pak choi znajdziecie poniżej.

makaron-krewetki-1

Drukuj

Makaron ryżowy z krewetkami, shitake i pak choi

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 35 minuty
Porcje 3
Kalorie 403kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 200 g surowych krewetek 16/20 z ogonkami lub w pancerzyku
  • 4 główki kapusty pak choi
  • 100 g świeżych grzybów shitake
  • 100 g fasolki sojowej edamame
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sezamu

Przepis

  • Makaron namoczyć w misce z ciepłą wodą (ok. 10-15 minut wystarczy).
  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek obrać. Pak choi umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby shitake pokroić w plasterki.
  • W woku lub na patelni rozgrzać olej ryżowy. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Podsmażyć.
  • Następnie dodać grzyby shitake, sos ostrygowy, rybny i sojowy. Smażyć przez około 5 minut ciągle mieszając.
  • Dodać pokrojoną kapustę pak choi, fasolkę sojową oraz surowe krewetki. Smażyć około 5-10 minut.
  • Dodać namoczony makaron ryżowy z odrobiną wody i całość smażyć ciągle mieszając przez około 3-5 minut. Uwaga by nie przesmażyć makaronu - stanie się on wtedy lepiący i rozpadający się.
  • Danie przełożyć na talerz i posypać sezamem. Smacznego!

makaron-krewetki-2

Polecane patelnie typu wok