Cofnij
Drukuj

Batoniki energetyczne kakaowe

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
W sumie 1 godzina
Porcje 12
Kalorie 257kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1,5 szklanki suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
  • 1 łyżeczka miodu z mleczkiem pszczelim
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki jagód goji
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki kakao do wypieków

Przepis

  • Daktyle namoczone w ciepłej wodzie przesypać do blendera. Dodać miód, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii.
  • Zawartość blendera zmiksować na pastę daktylową. To najbardziej nieznośna część przepisu. Blendujemy, następnie otwieramy blender i zeskrobujemy masę, która zebrała się na górze blendera i znowu blendujemy. Robimy tak do otrzymania dość gładkiej pasty.
  • Pastę daktylową przenieść do osobnej miski.
  • W blenderze zmiksować migdały, orzechy nerkowca, jagody goji, siemię lniane, nasiona chia i wiórki kokosowe na drobniejsze kawałki.
  • Zawartość blendera wsypać do miski z pastą daktylową. Dodać kakao i wymieszać, na początku łyżką, później rękoma wyrabiając niczym ciasto.
  • Masa powinna być stała, dająca się formować, lecz nie za bardzo klejąca się. Jeśli jest zbyt klejąca dodać kakao lub więcej orzechów - jeśli zbyt mało klejąca dodać więcej daktyli.
  • Masę przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić tworząc warstwę o wysokości ok. 2 cm. Dokładnie docisnąć palcami i wyrównać.
  • Formę włożyć do zamrażarki na około 30-40 minut. Po upływie czasu wyjąć, i pokroić na batoniki. Smacznego!