Uwielbiam wszelkiego rodzaju zdrowe alternatywy dla tradycyjnych słodyczy. Częstowanie gości ciastem bez mąki i cukru, a później niedowierzanie na ich twarzach gdy ujawnię listę składników – bezcenne! Dzisiaj publikuję przepis na Kakaowe batoniki energetyczne bez pieczenia, które nie zawierają ani odrobiny cukru i są złożone z daktyli, orzechów, jagód goji, nasion chia i wiórków kokosowych. Batoniki są bardzo łatwe w przygotowaniu – wystarczy zblendować wszystkie składniki i dokładnie je wymieszać! Smakują rewelacyjnie, przepis ten daje również wiele możliwości eksperymentowania – na bazie pasty daktylowej możecie zrobić różne rodzaje batoników zamieniając po prostu część składników.
Przepis na Batoniki energetyczne kakaowe bez pieczenia znajdziecie poniżej.
Batoniki energetyczne kakaowe
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 12
Składniki
- 1,5 szklanki suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
- 1 łyżeczka miodu z mleczkiem pszczelim
- odrobina ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- ½ szklanki jagód goji
- ½ szklanki siemienia lnianego
- ½ szklanki nasion chia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki kakao do wypieków
Przygotowanie
- Daktyle namoczone w ciepłej wodzie przesypać do blendera. Dodać miód, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii.
- Zawartość blendera zmiksować na pastę daktylową. To najbardziej nieznośna część przepisu. Blendujemy, następnie otwieramy blender i zeskrobujemy masę, która zebrała się na górze blendera i znowu blendujemy. Robimy tak do otrzymania dość gładkiej pasty.
- Pastę daktylową przenieść do osobnej miski.
- W blenderze zmiksować migdały, orzechy nerkowca, jagody goji, siemię lniane, nasiona chia i wiórki kokosowe na drobniejsze kawałki.
- Zawartość blendera wsypać do miski z pastą daktylową. Dodać kakao i wymieszać, na początku łyżką, później rękoma wyrabiając niczym ciasto.
- Masa powinna być stała, dająca się formować, lecz nie za bardzo klejąca się. Jeśli jest zbyt klejąca dodać kakao lub więcej orzechów - jeśli zbyt mało klejąca dodać więcej daktyli.
- Masę przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić tworząc warstwę o wysokości ok. 2 cm. Dokładnie docisnąć palcami i wyrównać.
- Formę włożyć do zamrażarki na około 30-40 minut. Po upływie czasu wyjąć, i pokroić na batoniki. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 57 g (batonik) Kalorie: 257 kcal Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 24,4 g Błonnik: 5,8 g Białko: 6,5 g
Polecane blendery
