Cofnij
Drukuj

Makaron ryżowy z pok choi i grzybami shitake

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 20 minuty
Porcje 3
Kalorie 288kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 150 g grzybów shitake
  • 4 główki kapusty pak choi
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 plasterki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu

Przepis

  • Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie.
  • Grzyby shitake pokroić w plasterki.
  • Olej ryżowy rozgrzać w woku lub na patelni. Dodać plasterki imbiru, posiekany czosnek.
  • Dodać pokrojone grzyby shitake, sos ostrygowy i sos sojowy. Smażyć często mieszając przez około 4 minuty.
  • Kapustę pak choi pokroić na kawałki i dodać do woka. Smażyć przez kolejne 3 minuty.
  • Dodać namoczony makaron ryżowy i smażyć ciągle mieszając przez 5 minut.
  • Danie podawać posypane sezamem. Smacznego!