Uwielbiam azjatyckie dania. Widać to po przepisach na moim blogu oraz w wyborze krajów, do których podróżuję. Świeże składniki, intensywne pikantne i lekko słodkie smaki to moja bajka. Mam swój jeden ulubiony azjatycki sklep w Kopenhadze w Kødbyen, w którym znajdę dosłownie wszystko czego potrzebuję oraz więcej – wciąż jest tam mnóstwo rzeczy do odkrycia. Świeże warzywa, które widzę pierwszy raz, gotowe sosy, z tak dziwnymi mieszankami smaków, które koniecznie muszę wypróbować.. Już niedługo 🙂 Ostatni raz gdy odwiedziłam ten sklep, miałam straszną ochotę na grzyby shitake w lekko słodkim sosie. W końcu stanęło jednak na szybkim daniu z Makaronem ryżowym, kapustą pok choi i grzybami shitake.
Przepis na Makaron ryżowy z pak choi i grzybami shitake znajdziecie poniżej. Jeśli tak jak ja lubicie azjatyckie dania, to jest to strzał w dziesiątkę!
Makaron ryżowy z pok choi i grzybami shitake
Składniki
- 150 g makaronu ryżowego
- 150 g grzybów shitake
- 4 główki kapusty pak choi
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 plasterki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu
Przepis
- Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie.
- Grzyby shitake pokroić w plasterki.
- Olej ryżowy rozgrzać w woku lub na patelni. Dodać plasterki imbiru, posiekany czosnek.
- Dodać pokrojone grzyby shitake, sos ostrygowy i sos sojowy. Smażyć często mieszając przez około 4 minuty.
- Kapustę pak choi pokroić na kawałki i dodać do woka. Smażyć przez kolejne 3 minuty.
- Dodać namoczony makaron ryżowy i smażyć ciągle mieszając przez 5 minut.
- Danie podawać posypane sezamem. Smacznego!
Polecane patelnie typu wok

Wygląda fantastycznie, przepis zapisuję. Na pewno pojawi się w tym tygodniu na moim stole.
Zabieram! Wygląda fantastycznie!!