Cofnij
Drukuj

Tom Yum Goong

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 35 minuty
W sumie 50 minuty
Porcje 6
Kalorie 181kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 2,5 litra bulionu z krewetek lub kurczaka
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • 5 plasterków imbiru
  • 8 plasterków galangalu
  • 4 liście tajskiej bazylii
  • 10 liści kaffiru
  • 2 papryczki chili
  • 1/2 limonki
  • 1-2 łyżeczki pasty chili
  • 2 szklanki pieczarek
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 3 łyżki zwykłego mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 garści krewetek black tiger obranych, z ogonkami

Przepis

  • Bulion przelać do średniej wielkości garnka.
  • Trawę cytrynową rozgnieść tępą stroną noża i pokroić na 3 części. Imbir i galangal pokroić na plasterki. Do bulionu dodać trawę cytrynową, imbir, galangal, tajską bazylię, liście kaffiru, chili oraz limonkę.
  • Pieczarki pokroić na plasterki i dodać do zupy.
  • Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut.
  • Doprawić sosem rybnym, łyżeczką pasty chili i cukrem.
  • Dodać surowe lub ugotowane krewetki black tiger i gotować przez kolejne 4-5 minut dla krewetek surowych i 1-2 minut dla ugotowanych.
  • Zupę z reguły podaje się ze wszystkimi dodatkami, ale nie je się trawy cytrynowej, imbiru, galangalu, chili ani liści. Można również wywar odcedzić. Smacznego!