Cofnij
Drukuj

Pita z kurczakiem i tzatziki

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 25 minuty
Porcje 3
Kalorie 553kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Kurczak

  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól pieprz, oregano, bazylia
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek

Tzatziki

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 ogórek krótki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz, oregano, bazylia

Pita

  • 4 chlebki pita
  • pomidorki koktajlowe
  • mix sałat
  • czerwona cebula

Przepis

  • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  • Na patelni rozgrzać olej ryżowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem.
  • Usmażyć kurczaka na dużym ogniu, mieszając kilka razy, tak aby był zarumieniony z zewnątrz i soczysty w środku.

Przygotować tzatziki

  • Ogórek zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, wyciśnięty ząbek czosnku, łyżeczkę octu winnego i oliwy z oliwek.
  • Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  • Chlebki pita podgrzać lub ugrilować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pity posmarować tzatzikami, ułożyć na nich sałatę, pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka i podsmażonego kurczaka. Smacznego!