Szybkie, nie wymagające dużych umiejętności danie. Wszystko co trzeba zrobić to podgrzać bułki pita, podsmażyć kurczaka i wymieszać składniki na tzatziki. Idealnie nadaje się także na imprezy – goście mogą sami komponować pity ze składników dostępnych na stole.
Soczysty kurczak podsmażony na dużym ogniu na oleju ryżowym z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku i tymianku z intensywnym sosem tzatziki. Pycha!
Przepis na Pitę z kurczakiem i tzatziki znajdziecie poniżej.
Pita z kurczakiem i tzatziki
Porcje 3
Kalorie 553kcal
Składniki
Kurczak
- 500 g piersi z kurczaka
- sól pieprz, oregano, bazylia
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- świeży tymianek
Tzatziki
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 1 ogórek krótki
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól pieprz, oregano, bazylia
Pita
- 4 chlebki pita
- pomidorki koktajlowe
- mix sałat
- czerwona cebula
Przepis
- Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
- Na patelni rozgrzać olej ryżowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem.
- Usmażyć kurczaka na dużym ogniu, mieszając kilka razy, tak aby był zarumieniony z zewnątrz i soczysty w środku.
Przygotować tzatziki
- Ogórek zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, wyciśnięty ząbek czosnku, łyżeczkę octu winnego i oliwy z oliwek.
- Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
- Chlebki pita podgrzać lub ugrilować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pity posmarować tzatzikami, ułożyć na nich sałatę, pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka i podsmażonego kurczaka. Smacznego!
Fantastyczne danie! Wygląda bardzo kusząco;)