Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Biszkopty zmielić dokładnie w blenderze, następnie dodać roztopione w rondelku masło i dokładnie wymieszać.
Masę na spód sernika przesypać do formy do pieczenia i rozprowadzić równomiernie na dnie ugniatając palcami.
Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Przygotować masę sernikową: do miski dodać twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier i 2 jajka. Zmiksować do połączenia składników.
Osobne naczynie napełnić ciepłą (ale nie wrzącą) wodą, dodać opakowanie żelatyny w proszku i zmiksować mikserem do połączenia. (Jeżeli mamy żelatynę w płatkach przygotowujemy ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu)
Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę do masy sernikowej i również zmiksować.
Masę sernikową przełożyć do formy do pieczenia z gotowym spodem. Wyrównać łyżką i upuścić kilka razy w formie uderzając o blat lub podłogę, aby pozbyć się zebranego w środku powietrza i wyrównać masę jeszcze bardziej.
Na wierzchu sernika rozprowadzić równomiernie część jagód lekko dociskając palcami. (drugą część zostawiamy do dekoracji sernika świeżymi jagodami)
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wierzch posypać pozostałymi świeżymi jagodami. Smacznego!