Cofnij
Drukuj

Sernik z jagodami

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 55 minuty
W sumie 1 godzina 25 minuty
Porcje 12
Kalorie 353kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Spód

  • 1 opakowanie biszkoptów np. wrocławskich
  • 75 g masła

Sernik

  • 700 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie żelatyny w proszku
  • 50 ml ciepłej wody
  • 300 g jagód

Przepis

  • Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
  • Biszkopty zmielić dokładnie w blenderze, następnie dodać roztopione w rondelku masło i dokładnie wymieszać.
  • Masę na spód sernika przesypać do formy do pieczenia i rozprowadzić równomiernie na dnie ugniatając palcami.
  • Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
  • Przygotować masę sernikową: do miski dodać twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier i 2 jajka. Zmiksować do połączenia składników.
  • Osobne naczynie napełnić ciepłą (ale nie wrzącą) wodą, dodać opakowanie żelatyny w proszku i zmiksować mikserem do połączenia. (Jeżeli mamy żelatynę w płatkach przygotowujemy ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu)
  • Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę do masy sernikowej i również zmiksować.
  • Masę sernikową przełożyć do formy do pieczenia z gotowym spodem. Wyrównać łyżką i upuścić kilka razy w formie uderzając o blat lub podłogę, aby pozbyć się zebranego w środku powietrza i wyrównać masę jeszcze bardziej.
  • Na wierzchu sernika rozprowadzić równomiernie część jagód lekko dociskając palcami. (drugą część zostawiamy do dekoracji sernika świeżymi jagodami)
  • Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wierzch posypać pozostałymi świeżymi jagodami. Smacznego!