Ostatni tydzień spędziłam w Polsce – przyjechałam żeby przygotować się do wyjazdu na Sri Lankę z tatą i spotkać się ze znajomymi. Podczas wizyty u babci na wsi udało nam się kupić prawdziwe leśne jagody zebrane przez okolicznych mieszkańców. Cały worek jagód kosztował nas… 15 zł. Zawsze jak przyjeżdżam do Polski nie mogę się nadziwić jaka jest różnica pomiędzy cenami w Danii a tutaj, ale wiadomo, że zarobki też są tam odpowiednio wyższe.
Najbardziej chyba w duńskich sklepach wkurza mnie to, że wszystko jest pakowane (mało co można kupić na wagę w normalnym sklepie), a prawdziwych jagód nie ma co szukać – dostępne są tylko borówki amerykańskie. Skorzystałam więc z okazji podczas pobytu w Polsce i upiekłam przepyszny Sernik z jagodami.
W razie gdyby ktoś miał wątpliwości – to nie jest sernik dietetyczny 🙂 Jest w nim dużo cukru, który jeśli chcecie możecie zastąpić odpowiednią ilością ksylitolu, ale ogólnie rzecz biorąc nie ma co się tutaj doszukiwać jakichkolwiek zdrowych składników oprócz jagód 😉
Przepis na Sernik z jagodami znajdziecie poniżej.
Sernik z jagodami
Składniki
Spód
- 1 opakowanie biszkoptów np. wrocławskich
- 75 g masła
Sernik
- 700 g twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie żelatyny w proszku
- 50 ml ciepłej wody
- 300 g jagód
Przepis
- Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
- Biszkopty zmielić dokładnie w blenderze, następnie dodać roztopione w rondelku masło i dokładnie wymieszać.
- Masę na spód sernika przesypać do formy do pieczenia i rozprowadzić równomiernie na dnie ugniatając palcami.
- Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
- Przygotować masę sernikową: do miski dodać twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier i 2 jajka. Zmiksować do połączenia składników.
- Osobne naczynie napełnić ciepłą (ale nie wrzącą) wodą, dodać opakowanie żelatyny w proszku i zmiksować mikserem do połączenia. (Jeżeli mamy żelatynę w płatkach przygotowujemy ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu)
- Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę do masy sernikowej i również zmiksować.
- Masę sernikową przełożyć do formy do pieczenia z gotowym spodem. Wyrównać łyżką i upuścić kilka razy w formie uderzając o blat lub podłogę, aby pozbyć się zebranego w środku powietrza i wyrównać masę jeszcze bardziej.
- Na wierzchu sernika rozprowadzić równomiernie część jagód lekko dociskając palcami. (drugą część zostawiamy do dekoracji sernika świeżymi jagodami)
- Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wierzch posypać pozostałymi świeżymi jagodami. Smacznego!
Sernik? Jak najbardziej. W dodatku jagodowy? Jeszcze lepiej!: )
Witam, jaki jest rozmiar formy do pieczenia?
24 cm 🙂
Dzisiaj robiłam podobne ciasto ,z jagodami najlepiej 🙂
to prawda, są pyszne 🙂 strasznie się za nimi stęskniłam 😀
czy można zastąpić cukier miodkiem?
nie próbowałam, ale myślę że spokojnie można. po nocy w lodówce wszystko powinno ładnie zastygnąć nieważne czy będzie to miód czy cukier 🙂