Cofnij
Drukuj

Sałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimi

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 35 minuty
Porcje 2
Kalorie 366kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Sałatka

  • 2 bataty
  • odrobina oliwy z oliwek do pieczenia batatów
  • 1/2 puszki soczewicy konserwowej
  • garść orzechów brazylijskich
  • 4 garści miksu sałat

Sos miodowo-musztardowy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy

Przepis

Przygotować sałatkę

  • Bataty obrać i pokroić w podłóżne paski jak frytki.
  • Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i piec w 180 C przez około 15-20 minut. Odstawić do przestudzenia.
  • W misce wymieszać miks sałat z odsączoną soczewicą, upieczonymi batatami i posiekanymi orzechami brazylijskimi.

Przygotować sos miodowo-musztardowy

  • W szklance wymieszać oliwę z oliwek wraz z miodem i musztardą.
  • Sałatkę polać przygotowanym sosem i wymieszać. Smacznego!