Ta sałatka jest naprawdę pyszna. Słodkie, rozpływające się w ustach bataty prosto z piekarnika, z dodatkiem soczewicy i chrupiących orzechów brazylijskich. Całość polana słodkim musztardowym sosem. Niebo w gębie! 🙂
Bataty mają sporo kalorii, jednak są dużo zdrowsze od zwykłych ziemniaków, a smakują po prostu wyśmienicie. Ten słodki przysmak zawiera mnóstwo witaminy A i C. Sałatka jest z dodatkiem soczewicy, przez co może sprawdzić się również jako idealne danie wegetariańskie.
Sałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimi
Porcje 2
Kalorie 366kcal
Składniki
Sałatka
- 2 bataty
- odrobina oliwy z oliwek do pieczenia batatów
- 1/2 puszki soczewicy konserwowej
- garść orzechów brazylijskich
- 4 garści miksu sałat
Sos miodowo-musztardowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Przepis
Przygotować sałatkę
- Bataty obrać i pokroić w podłóżne paski jak frytki.
- Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i piec w 180 C przez około 15-20 minut. Odstawić do przestudzenia.
- W misce wymieszać miks sałat z odsączoną soczewicą, upieczonymi batatami i posiekanymi orzechami brazylijskimi.
Przygotować sos miodowo-musztardowy
- W szklance wymieszać oliwę z oliwek wraz z miodem i musztardą.
- Sałatkę polać przygotowanym sosem i wymieszać. Smacznego!