Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Sałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimi
Czas przygotowania
15
minuty
minuty
Czas gotowania
20
minuty
minuty
W sumie
35
minuty
minuty
Porcje
2
Calories
366
kcal
Autor
Miss Berry
Składniki
Sałatka
2
bataty
odrobina oliwy z oliwek do pieczenia batatów
1/2
puszki soczewicy konserwowej
garść orzechów brazylijskich
4
garści miksu sałat
Sos miodowo-musztardowy
2
łyżki oliwy z oliwek
1
łyżeczka miodu
1
łyżeczka musztardy
Przepis
Przygotować sałatkę
Bataty obrać i pokroić w podłóżne paski jak frytki.
Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i piec w 180 C przez około 15-20 minut. Odstawić do przestudzenia.
W misce wymieszać miks sałat z odsączoną soczewicą, upieczonymi batatami i posiekanymi orzechami brazylijskimi.
Przygotować sos miodowo-musztardowy
W szklance wymieszać oliwę z oliwek wraz z miodem i musztardą.
Sałatkę polać przygotowanym sosem i wymieszać. Smacznego!