Cofnij
Drukuj

Gazpacho

Czas przygotowania 15 minuty
W sumie 15 minuty
Porcje 4
Kalorie 127kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Zupa

  • 1,2 kg świeżych pomidorów ewentualnie z puszki
  • 1/2 ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia oregano
  • sól pieprz

Dodatki

  • ogórek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • pół czerwonej cebuli
  • garść kiełków

Przepis

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na kawałki i zblendować wraz z czosnkiem i obranym pokrojonym ogórkiem na gładkie puree.
  • Dodać oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, odrobinę suszonej bazylii i oregano. Zmiksować.
  • Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
  • Przygotować dodatki: pokroić w drobną kosteczkę obrany ogórek oraz czerwoną i żółtą paprykę.
  • Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
  • Schłodzone gazpacho podawać z pokrojonymi warzywami - ogórkiem, papryką, cebulą i kiełkami. Smacznego!