Podczas upałów idealnie sprawdza się hiszpańska zupa o nazwie Gazpacho. Andaluzyjski chłodnik podawany jest na zimno z pokrojonymi warzywami. Przyrządzenie takiej zupy zajmuje dosłownie 15 minut, więc jeśli nie chcecie sterczeć w kuchni w te ciepłe dni, sięgnijcie po poniższy przepis 🙂 Nie dość, że zupa ta jest łatwa do zrobienia to jeszcze mega zdrowa. Gazpacho to wielka dawka witamin ze świeżych warzyw.

Przepis na hiszpańskie Gazpacho poniżej.

Gazpacho przepis

Gazpacho

Składniki:

Zupa

  • 1,2 kg świeżych pomidorów ewentualnie z puszki
  • 1/2 ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia oregano
  • sól pieprz

Dodatki

  • ogórek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • pół czerwonej cebuli
  • garść kiełków

Przygotowanie:

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na kawałki i zblendować wraz z czosnkiem i obranym pokrojonym ogórkiem na gładkie puree.
  • Dodać oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, odrobinę suszonej bazylii i oregano. Zmiksować.
  • Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
  • Przygotować dodatki: pokroić w drobną kosteczkę obrany ogórek oraz czerwoną i żółtą paprykę.
  • Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
  • Schłodzone gazpacho podawać z pokrojonymi warzywami - ogórkiem, papryką, cebulą i kiełkami. Smacznego!

blog2

Polecane blendery