Mięso mielone posypać obficie przyprawami: solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką papryką i chili.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso mielone wraz z rozgniecionym czosnkiem.
Dodać pomidory z puszki i czerwoną fasolę.
Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć środek. Najlepiej zrobić to nacinając powierzchnię bakłażana nożem tworząc kratkę, a następnie wyciągać kosteczki łyżeczką.
Wnętrze bakłażana dodać do patelni wraz z pokrojonym selerem naciowym i czerwoną papryką.
Gotować na średnim ogniu około 20 minut. W razie potrzeby dolać wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i chili. Można również dodać odrobinę cukru, by złagodzić kwaśny smak pomidorów.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 15 minut. Smacznego!