Po Energetycznych kuleczkach z jagodami goji, przyszedł czas na coś bardziej treściwego. Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym z pomidorami, papryką i selerem naciowym w troszkę bardziej pikantnej odsłonie z dodatkiem chili. Wspaniały pomysł na obiad.

Zapiekany bakłażan z mięsem mielonym

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 duże bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • ¼ selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • słodka papryka, chili
  • odrobina cukru do smaku
Przygotowanie
  1. Mięso mielone posypać obficie przyprawami: solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką papryką i chili.
  2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso mielone wraz z rozgniecionym czosnkiem.
  3. Dodać pomidory z puszki i czerwoną fasolę.
  4. Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć środek. Najlepiej zrobić to nacinając powierzchnię bakłażana nożem tworząc kratkę, a następnie wyciągać kosteczki łyżeczką.
  5. Wnętrze bakłażana dodać do patelni wraz z pokrojonym selerem naciowym i czerwoną papryką.
  6. Gotować na średnim ogniu około 20 minut. W razie potrzeby dolać wody.
  7. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i chili. Można również dodać odrobinę cukru, by złagodzić kwaśny smak pomidorów.
  8. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 15 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 500 g Kalorie: 308,3 g Tłuszcze: 8,6 g Węglowodany: 25,6 g Błonnik: 8,3 g Białko: 36,7 g

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym