Po Energetycznych kuleczkach z jagodami goji, przyszedł czas na coś bardziej treściwego. Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym z pomidorami, papryką i selerem naciowym w troszkę bardziej pikantnej odsłonie z dodatkiem chili. Wspaniały pomysł na obiad.
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym
Porcje 4
Kalorie 308.3kcal
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 duże bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 1/4 selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- sól pieprz
- bazylia oregano
- słodka papryka chili
- odrobina cukru do smaku
Przepis
- Mięso mielone posypać obficie przyprawami: solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką papryką i chili.
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso mielone wraz z rozgniecionym czosnkiem.
- Dodać pomidory z puszki i czerwoną fasolę.
- Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć środek. Najlepiej zrobić to nacinając powierzchnię bakłażana nożem tworząc kratkę, a następnie wyciągać kosteczki łyżeczką.
- Wnętrze bakłażana dodać do patelni wraz z pokrojonym selerem naciowym i czerwoną papryką.
- Gotować na średnim ogniu około 20 minut. W razie potrzeby dolać wody.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i chili. Można również dodać odrobinę cukru, by złagodzić kwaśny smak pomidorów.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 15 minut. Smacznego!
Uwielbiam pieczonego bakłażana, jest najlepszy na świecie: )
Już ostatnio sięgałam po bakłażana, ale musiałby sporo poleżeć i poczekać na swoją kolej. Posiłki miałam już zaplanowane, ale w przyszłym tygodniu wpisuję obowiązkowo! Tak być miało, że trafiłam na Twój przepis, kiedy właśnie miałam ochotę nadziać bakłażana 🙂
Twój bakłażan wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂