Po Energetycznych kuleczkach z jagodami goji, przyszedł czas na coś bardziej treściwego. Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym z pomidorami, papryką i selerem naciowym w troszkę bardziej pikantnej odsłonie z dodatkiem chili. Wspaniały pomysł na obiad.
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 4
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 duże bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- ¼ selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- słodka papryka, chili
- odrobina cukru do smaku
Przygotowanie
- Mięso mielone posypać obficie przyprawami: solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką papryką i chili.
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso mielone wraz z rozgniecionym czosnkiem.
- Dodać pomidory z puszki i czerwoną fasolę.
- Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć środek. Najlepiej zrobić to nacinając powierzchnię bakłażana nożem tworząc kratkę, a następnie wyciągać kosteczki łyżeczką.
- Wnętrze bakłażana dodać do patelni wraz z pokrojonym selerem naciowym i czerwoną papryką.
- Gotować na średnim ogniu około 20 minut. W razie potrzeby dolać wody.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i chili. Można również dodać odrobinę cukru, by złagodzić kwaśny smak pomidorów.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 15 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 500 g Kalorie: 308,3 g Tłuszcze: 8,6 g Węglowodany: 25,6 g Błonnik: 8,3 g Białko: 36,7 g