Cofnij
Drukuj

Kokosowa zupa z kurczakiem i krewetkami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 288kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • garść krewetek tygrysich
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • czerwona lub żółta pasta curry
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 750 ml wody
  • 2 czerwone papryki
  • 1/4 selera naciowego
  • szczypiorek
  • świeża kolendra

Przepis

  • Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i posypać solą i pieprzem.
  • W garnku rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim kurczaka wraz z plasterkami imbiru, pokrojoną papryczką chili i ziarnami kolendry.
  • Zalać mlekiem kokosowym i wodą, dodać pastę curry i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Gotować około 15 minut. Około 4 minuty przed końcem gotowania dodać krewetki, pokrojoną paprykę i seler naciowy.
  • Podawać z dowolnym makaronem lub bez, posypać szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Smacznego!