Przepis na kolejną wariację azjatyckiej zupy. Tym razem w wydaniu curry z kurczakiem i krewetkami. Ze świeżą papryką, selerem naciowym i szczypiorkiem. W przepisie wykorzystuję czerwoną lub żółtą pastę curry, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Warzywa takie jak seler naciowy, papryka i szczypiorek dodajemy na końcu by były świeże i chrupiące 🙂 Podane wartości odżywcze dotyczą porcji zupy bez makaronu. Zupa ta idealnie nadaje się jako posiłek na diecie Paleo – oczywiście bez makaronu – bogaty w białko i tłuszcze, węglowodany głównie z warzyw.

Przepis na Kokosową zupę z kurczakiem i krewetkami poniżej.

Kokosowa zupa z kurczakiem

Drukuj

Kokosowa zupa z kurczakiem i krewetkami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 288kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • garść krewetek tygrysich
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • czerwona lub żółta pasta curry
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 750 ml wody
  • 2 czerwone papryki
  • 1/4 selera naciowego
  • szczypiorek
  • świeża kolendra

Przepis

  • Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i posypać solą i pieprzem.
  • W garnku rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim kurczaka wraz z plasterkami imbiru, pokrojoną papryczką chili i ziarnami kolendry.
  • Zalać mlekiem kokosowym i wodą, dodać pastę curry i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Gotować około 15 minut. Około 4 minuty przed końcem gotowania dodać krewetki, pokrojoną paprykę i seler naciowy.
  • Podawać z dowolnym makaronem lub bez, posypać szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Smacznego!

Kokosowa zupa z kurczakiem