Przepis na kolejną wariację azjatyckiej zupy. Tym razem w wydaniu curry z kurczakiem i krewetkami. Ze świeżą papryką, selerem naciowym i szczypiorkiem. W przepisie wykorzystuję czerwoną lub żółtą pastę curry, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Warzywa takie jak seler naciowy, papryka i szczypiorek dodajemy na końcu by były świeże i chrupiące 🙂 Podane wartości odżywcze dotyczą porcji zupy bez makaronu. Zupa ta idealnie nadaje się jako posiłek na diecie Paleo – oczywiście bez makaronu – bogaty w białko i tłuszcze, węglowodany głównie z warzyw.
Przepis na Kokosową zupę z kurczakiem i krewetkami poniżej.
Kokosowa zupa z kurczakiem i krewetkami
Porcje 4
Kalorie 288kcal
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- garść krewetek tygrysich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- czerwona lub żółta pasta curry
- 4 plasterki imbiru
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 papryczka chili
- 750 ml wody
- 2 czerwone papryki
- 1/4 selera naciowego
- szczypiorek
- świeża kolendra
Przepis
- Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i posypać solą i pieprzem.
- W garnku rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim kurczaka wraz z plasterkami imbiru, pokrojoną papryczką chili i ziarnami kolendry.
- Zalać mlekiem kokosowym i wodą, dodać pastę curry i wymieszać do rozpuszczenia.
- Gotować około 15 minut. Około 4 minuty przed końcem gotowania dodać krewetki, pokrojoną paprykę i seler naciowy.
- Podawać z dowolnym makaronem lub bez, posypać szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Smacznego!
Zdecydowanie moje smaki. Wygląda świetnie; )
Wygląda pysznie.
Wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂