Cofnij
Drukuj

Polędwiczka wieprzowa z pesto i migdałami

Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 40 minuty
W sumie 1 godzina 5 minuty
Porcje 3
Kalorie 490kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa ok. 500 g
  • 100 g zielonego pesto
  • garść posiekanych migdałów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 duże bataty
  • garść zielonych szparagów

Przepis

  • Polędwiczkę wieprzową przekroić na dwie części, tak aby zmieściła się do naczynia żaroodpornego.
  • Posypać świeżo zmielonym pieprzem i wysmarować zielonym pesto.
  • Polędwiczkę podsmażyć na patelni na odrobinie tłuszczu, aby zamknąć pory mięsa.
  • Włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać lekko rozgniecione ząbki czosnku, masło, posypać posiekanymi migdałami. Do naczynia dodać pozostałą cześć zielonego pesto.
  • Bataty przekroić na ćwiartki, ułożyć w osobnym naczyniu żaroodpornym, posypać solą i skropić oliwą z oliwek.
  • Bataty i mięso piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30-40 minut.
  • Podawać z ugotowanymi szparagami i polać sosem powstałym w naczyniu z mięsem.
  • Smacznego!