Mniam! Najlepszy obiad jaki jadłam w ciągu ostatniego miesiąca. Połączenie rozpływającej się w ustach polędwiczki wieprzowej z zielonym pesto i kruchymi migdałami, a do tego jeszcze słodkie bataty i zielone szparagi. Przepyszne!
Idealnie nadaje się na fajną kolację gdy chcecie zaskoczyć swoich bliskich 🙂
Przepis na Polędwiczkę wieprzową z pesto i migdałami poniżej.
Polędwiczka wieprzowa z pesto i migdałami
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 3
Składniki
- polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
- 100 g zielonego pesto
- garść posiekanych migdałów
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- świeżo zmielony pieprz
- 2 duże bataty
- garść zielonych szparagów
Przygotowanie
- Polędwiczkę wieprzową przekroić na dwie części, tak aby zmieściła się do naczynia żaroodpornego.
- Posypać świeżo zmielonym pieprzem i wysmarować zielonym pesto.
- Polędwiczkę podsmażyć na patelni na odrobinie tłuszczu, aby zamknąć pory mięsa.
- Włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać lekko rozgniecione ząbki czosnku, masło, posypać posiekanymi migdałami. Do naczynia dodać pozostałą cześć zielonego pesto.
- Bataty przekroić na ćwiartki, ułożyć w osobnym naczyniu żaroodpornym, posypać solą i skropić oliwą z oliwek.
- Bataty i mięso piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30-40 minut.
- Podawać z ugotowanymi szparagami i polać sosem powstałym w naczyniu z mięsem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 470 g Kalorie: 490 kcal Tłuszcze: 20,8 g Węglowodany: 35,6 g Błonnik: 7,2 g Białko: 42,8 g