W małym rondelku z niewielką ilością wody gotować przez 5 minut przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz.
Mięso pokroić w 2 cm kostkę i włożyć do dużego garnka. Dodać odcedzony wywar z przypraw i dolać tyle wody, aby przykryła mięso.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i gotować kolejne 15 minut.
Odstawić garnek z mięsem do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
Ugotować do miękkości mrożone borowiki i pokroić je w 1 cm kawałki.
Zmielić zawartość garnka z mięsem trzy razy w maszynce do mielenia lub rozdrobnić używając blendera. Doprawić do smaku solą i pieprzem (nie żałować przypraw!). Dodać roztrzepane jajka i pokrojone borowiki, wymieszać.
Dwie podłużne formy do pieczenia wysmarować masłem i napełnić masą pasztetową. Posypać z wierzchu łuskanymi ziarnami słonecznika.
Piec 1,5 godziny w 200 C. Smacznego!