Z racji tego, że Wielkanoc już tuż tuż dodaję przepis na przepyszny domowy Pasztet z borowikami, który pojawił się już wcześniej na moim starym blogu jpgotuje.blogspot.com. Pasztet jednak jest przepyszny i chciałabym aby znalazł się również w kolekcji MissBerry 🙂
Do przygotowania pasztetu nie potrzebna nam maszynka do mielenia mięsa, wystarczy dobry blender.
Ja już nie mogę się doczekać aż przygotuję go na te Święta 🙂
Przepis na domowy Pasztet z borowikami poniżej.
Domowy pasztet z borowikami
Porcje 2 foremki
Składniki
- na 2 foremki
- 1 kg wieprzowiny łopatki, karkówki lub szynki
- 1/2 kg wędzonego boczku
- 4 cebule
- 200 g mrożonych borowików
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- masło do wysmarowania formy
- łuskane ziarnka słonecznika do posypania
Przepis
- W małym rondelku z niewielką ilością wody gotować przez 5 minut przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz.
- Mięso pokroić w 2 cm kostkę i włożyć do dużego garnka. Dodać odcedzony wywar z przypraw i dolać tyle wody, aby przykryła mięso.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i gotować kolejne 15 minut.
- Odstawić garnek z mięsem do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
- Ugotować do miękkości mrożone borowiki i pokroić je w 1 cm kawałki.
- Zmielić zawartość garnka z mięsem trzy razy w maszynce do mielenia lub rozdrobnić używając blendera. Doprawić do smaku solą i pieprzem (nie żałować przypraw!). Dodać roztrzepane jajka i pokrojone borowiki, wymieszać.
- Dwie podłużne formy do pieczenia wysmarować masłem i napełnić masą pasztetową. Posypać z wierzchu łuskanymi ziarnami słonecznika.
- Piec 1,5 godziny w 200 C. Smacznego!
Już sobie wyobrażam jego smak, musi być pyszny!