Z racji tego, że Wielkanoc już tuż tuż dodaję przepis na przepyszny domowy Pasztet z borowikami, który pojawił się już wcześniej na moim starym blogu jpgotuje.blogspot.com. Pasztet jednak jest przepyszny i chciałabym aby znalazł się również w kolekcji MissBerry 🙂

Do przygotowania pasztetu nie potrzebna nam maszynka do mielenia mięsa, wystarczy dobry blender.

Ja już nie mogę się doczekać aż przygotuję go na te Święta 🙂

Przepis na domowy Pasztet z borowikami poniżej.

blog

Drukuj

Domowy pasztet z borowikami

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 3 godziny
W sumie 3 godziny 30 minuty
Porcje 2 foremki
Autor Miss Berry

Składniki

  • na 2 foremki
  • 1 kg wieprzowiny łopatki, karkówki lub szynki
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 200 g mrożonych borowików
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • masło do wysmarowania formy
  • łuskane ziarnka słonecznika do posypania

Przepis

  • W małym rondelku z niewielką ilością wody gotować przez 5 minut przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz.
  • Mięso pokroić w 2 cm kostkę i włożyć do dużego garnka. Dodać odcedzony wywar z przypraw i dolać tyle wody, aby przykryła mięso.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i gotować kolejne 15 minut.
  • Odstawić garnek z mięsem do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
  • Ugotować do miękkości mrożone borowiki i pokroić je w 1 cm kawałki.
  • Zmielić zawartość garnka z mięsem trzy razy w maszynce do mielenia lub rozdrobnić używając blendera. Doprawić do smaku solą i pieprzem (nie żałować przypraw!). Dodać roztrzepane jajka i pokrojone borowiki, wymieszać.
  • Dwie podłużne formy do pieczenia wysmarować masłem i napełnić masą pasztetową. Posypać z wierzchu łuskanymi ziarnami słonecznika.
  • Piec 1,5 godziny w 200 C. Smacznego!