Cofnij
Drukuj

Tarta z malinami paleo

Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 10 minuty
W sumie 35 minuty
Porcje 8 -10
Kalorie 284kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Spód

  • 1 szklanka migdałów 200 g
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 120 g
  • 6 daktyli 50 g
  • 3 łyżki kakao ok. 25g
  • 4 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu

Krem kokosowy

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • odrobina aromatu lub ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
  • mrożone lub świeże maliny

Przepis

  • Przygotować spód tarty: w blenderze zmiksować na bardzo drobno migdały, wiórki kokosowe, daktyle kakao, olej kokosowy i miód. Powinniśmy otrzymać gładką, lekko klejącą kruchą masę.
  • Otrzymaną kruchą masą wyłożyć natłuszczoną formę do tarty.
  • Piec około 10 minut w 180 C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
  • W międzyczasie przygotować krem kokosowy.
  • Otworzyć schłodzone mleko kokosowe i wybrać tylko zwartą masę pozostawiając w puszce płynną wodę kokosową (można jej użyć później do smoothie albo deserów).
  • Zwartą masę przełożyć do miski i ubijać jak bitą śmietanę przez maksymalnie 5 minut.
  • Efekty tego jak bardzo uda nam się ubić mleko kokosowe zależą od rodzaju i marki mleka (powinno być z jak największą zawartością tłuszczu).
  • Pod koniec ubijania dodać ekstrakt lub aromat waniliowy oraz ekstrakt ze stewii.
  • Krem kokosowy wyłożyć na ostudzony spód tarty.
  • Na wierzchu ułożyć mrożone lub świeże maliny.
  • Smacznego!