Jeśli już słodkości, to muszą być w miarę zdrowe. Taką ostatnimi czasy mam zasadę 🙂
Dzisiaj na blogu ląduje przepis na przepyszną Tartę z malinami zgodną z zasadami diety paleo!
Chrupiąca tarta z migdałów, wiórków kokosowych i daktyli z przepysznym nadzieniem z bitej śmietanki kokosowej i malin. Niebo w gębie 🙂 Standardowo – bez grama mąki ani białego cukru.
Ostatnio zorientowałam się, że na moim blogu pełno jest tego typu łakoci. Chyba coś w tym jest – największą frajdę sprawia mi eksperymentowanie ze zdrowymi składnikami i zamienianie ich w przepyszne desery. Poza tym, takie słodkie obiekty najfajniej jest fotografować!
Pamiętajcie, że do tego przepisu potrzebne jest schłodzone mleko kokosowe, najlepiej przez noc w lodówce. Samo wykonanie nie powinno przysporzyć większych trudności 🙂
Przejdźmy w końcu do przepisu. Paleo tarta z malinami poniżej! 🙂
Tarta z malinami paleo
Składniki
Spód
- 1 szklanka migdałów 200 g
- 1 szklanka wiórków kokosowych 120 g
- 6 daktyli 50 g
- 3 łyżki kakao ok. 25g
- 4 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
Krem kokosowy
- 2 puszki mleka kokosowego
- odrobina aromatu lub ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
- mrożone lub świeże maliny
Przepis
- Przygotować spód tarty: w blenderze zmiksować na bardzo drobno migdały, wiórki kokosowe, daktyle kakao, olej kokosowy i miód. Powinniśmy otrzymać gładką, lekko klejącą kruchą masę.
- Otrzymaną kruchą masą wyłożyć natłuszczoną formę do tarty.
- Piec około 10 minut w 180 C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
- W międzyczasie przygotować krem kokosowy.
- Otworzyć schłodzone mleko kokosowe i wybrać tylko zwartą masę pozostawiając w puszce płynną wodę kokosową (można jej użyć później do smoothie albo deserów).
- Zwartą masę przełożyć do miski i ubijać jak bitą śmietanę przez maksymalnie 5 minut.
- Efekty tego jak bardzo uda nam się ubić mleko kokosowe zależą od rodzaju i marki mleka (powinno być z jak największą zawartością tłuszczu).
- Pod koniec ubijania dodać ekstrakt lub aromat waniliowy oraz ekstrakt ze stewii.
- Krem kokosowy wyłożyć na ostudzony spód tarty.
- Na wierzchu ułożyć mrożone lub świeże maliny.
- Smacznego!
pychaaa!
moje smaki! zrobie na swieta 🙂
super :))
Oj zjadłoby się taką tartę! Uwielbiam wszelkiego rodzaju, jednak sama nigdy nie robiłam. Kiepskie mam ku temu warunki w akademiku, ale spróbować można zawsze 🙂
Apetyczna! Piękne zdjęcia 🙂
Niezwykle zachęcająco wygląda: )
Koniecznie wypróbuje na świeta 😉 Więcej takich pysznych przepisów 😀
Wygląda pysznie!!! Ale nie ubiło mi się mleko kokosowe, co to znaczy wysoka zawartość tłuszczu? Niestety dla mnie ciastko do poparzenia:)
Czasami w sklepach sprzedawane jest mleko kokosowe light i takiego nie da się ubić. Dlatego jeżeli mamy taką opcję wybieramy najbardziej tłuste mleko 😉 Niestety nie wszystkie marki się do tego nadają, trzeba testować. I koniecznie wybierać z puszki tylko i wyłącznie zwartą masę bez wody.
super opcja 😀
Fajnie się prezentuje 😀
pozdrawiam