Orzechy nerkowca namoczyć w chłodnej wodzie przez minimum 30 minut.
Przygotować spód sernika: migdały zmielić w blenderze wraz z nasionami chia i kakao.
Dodać olej kokosowy, syrop z agawy i wymieszać.
Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na spód sernika przełożyć do formy i dognieść palcami do dna.
Piec około 5-10 minut w 180 C. Następnie wyjąć i ostudzić.
Przygotować nadzienie: namoczone orzechy nerkowca drobno zmielić w blenderze. Mleko kokosowe wlać do garnka i gotować na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia. Dodać zmielone orzechy nerkowca, ekstrakt z wanilii, syrop z agawy, ekstrakt ze stewii, kakao i dokładnie wymieszać najlepiej mikserem.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dodać do garnka z nadzieniem. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Zawartość garnka z nadzieniem przelać do okrągłej formy z upieczonym wcześniej spodem.
Przygotować syrop kakaowy: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop z agawy i ekstrakt ze stewii, wymieszać.
Syrop wylewać partiami na wierzch płynnego jeszcze sernika i rozprowadzić łyżką aby uzyskać ciekawą teksturę.
Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego!