Cofnij
Drukuj

Paleo Sernik Kakaowy

Czas przygotowania 12 godziny
Czas gotowania 1 godzina
W sumie 13 godziny
Porcje 12
Kalorie 480kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Spód

  • 100 g migdałów
  • 30 g nasion Chia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy

Nadzienie

  • 250 g orzechów nerkowca
  • 3 puszki mleka kokosowego
  • 8 listków żelatyny
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • 2 łyżeczki ekstraktu ze stewii

Syrop kakaowy

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka stewii

Przepis

  • Orzechy nerkowca namoczyć w chłodnej wodzie przez minimum 30 minut.
  • Przygotować spód sernika: migdały zmielić w blenderze wraz z nasionami chia i kakao.
  • Dodać olej kokosowy, syrop z agawy i wymieszać.
  • Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na spód sernika przełożyć do formy i dognieść palcami do dna.
  • Piec około 5-10 minut w 180 C. Następnie wyjąć i ostudzić.
  • Przygotować nadzienie: namoczone orzechy nerkowca drobno zmielić w blenderze. Mleko kokosowe wlać do garnka i gotować na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia. Dodać zmielone orzechy nerkowca, ekstrakt z wanilii, syrop z agawy, ekstrakt ze stewii, kakao i dokładnie wymieszać najlepiej mikserem.
  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dodać do garnka z nadzieniem. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
  • Zawartość garnka z nadzieniem przelać do okrągłej formy z upieczonym wcześniej spodem.
  • Przygotować syrop kakaowy: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop z agawy i ekstrakt ze stewii, wymieszać.
  • Syrop wylewać partiami na wierzch płynnego jeszcze sernika i rozprowadzić łyżką aby uzyskać ciekawą teksturę.
  • Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
  • Smacznego!