Cofnij
Drukuj

Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Grzybowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 20 minuty
W sumie 1 godzina 35 minuty
Porcje 6
Kalorie 235kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 20 g suszonych grzybów
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 75 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • natka pietruszki

Przepis

  • Przygotować składniki: polędwiczkę wieprzową i pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę. Suszone grzyby namoczyć w kubku zimnej wody przez około 30 minut.
  • W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć cebulkę wraz z liśćmi laurowymi, czosnkiem i zielem angielskim.
  • Dodać pieczarki i smażyć od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach dodać polędwiczkę wieprzową.
  • Gdy mięso będzie już podsmażone wlać zawartość szklanki z suszonymi grzybami (wraz z wodą) oraz białe wino. Dusić około 20 minut.
  • Następnie dodać śmietankę kremówkę i dusić kolejne 20 minut.
  • Doprawić porządnie solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i natką pietruszki. Smacznego!