Cofnij
Drukuj

Curry z Kurczakiem

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 410kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 nieduże papryki 500 g
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • czerwona pasta curry
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 liście limonki kaffir
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 mała papryczka chili
  • sól himalajska pieprz
  • świeża kolendra do posypania

Przepis

  • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kosteczkę, papryki w 2 cm kawałki, czosnek posiekać.
  • Rozgrzać olej kokosowy na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem.
  • Dodać kurczaka i podsmażyć na dużym ogniu.
  • Następnie zmniejszyć ogień, dodać czerwoną pastę curry, smażyć ciągle mieszając przez 2 minuty i wlać mleko kokosowe.
  • Dodać liście limonki kaffir, naciętą papryczkę chili, sok z limonki i pokrojoną paprykę.
  • Gotować na niedużym ogniu około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego!