Uwielbiam dania orientalne i zawsze chętnie wracam do przepisu na Curry z Kurczakiem. Jest on bardzo prosty do wykonania i zajmuje niewiele czasu. Główne składniki to piersi z kurczaka, papryka i mleko kokosowe. Curry podaję zwykle z ryżem basmati lub komosą ryżową (quinoa).

Ile osób tyle przepisów na Curry z Kurczakiem. Sama również robię je na różne sposoby. Przepis prezentowany poniżej jest najszybszy i najprostszy. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarych 🙂 Używamy tutaj przygotowanej wcześniej lub kupionej czerwonej pasty curry. Zwykle można ją dostać w sklepach z orientalną żywnością, dostępna jest także w coraz większej liczbie supermarketów.

To samo dotyczy liści limonki kaffir, które są bardzo ważnym składnikiem curry jak i orientalnych zup. Suszone liście limonki kaffir można trzymać w szafce przez bardzo długi czas podobnie jak nasze liście laurowe. Bardzo trudno czymkolwiek zastąpić ten ciekawy, azjatycki smak.

Kolendra jest według mnie obowiązkowym składnikiem dań azjatyckich i to samo dotyczy tego przepisu. Dodana do potrawy po przygotowaniu nadaje nutkę świeżości.

Poniżej prezentuję przepis na szybkie Curry z Kurczakiem.

Curry z Kurczakiem
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 nieduże papryki (500 g)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • czerwona pasta curry
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 liście limonki kaffir
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 mała papryczka chili
  • sól himalajska, pieprz
  • świeża kolendra do posypania
Przygotowanie
  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kosteczkę, papryki w 2 cm kawałki, czosnek posiekać.
  2. Rozgrzać olej kokosowy na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem.
  3. Dodać kurczaka i podsmażyć na dużym ogniu.
  4. Następnie zmniejszyć ogień, dodać czerwoną pastę curry, smażyć ciągle mieszając przez 2 minuty i wlać mleko kokosowe.
  5. Dodać liście limonki kaffir, naciętą papryczkę chili, sok z limonki i pokrojoną paprykę.
  6. Gotować na niedużym ogniu około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 390 g Kalorie: 410 kcal Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 19 g Błonnik: 3 g Białko: 31 g

Curry z Kurczaka

Polecane patelnie typu wok