Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Brownie ciasto czekoladowe
Drukuj
Przygotowanie:
30
minuty
minuty
Gotowanie:
30
minuty
minuty
W sumie:
1
godzina
godzina
Porcje:
16
Kalorie:
268
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
2
tabliczki gorzkiej czekolady
200
g
masła
1
szklanka cukru muscovado
1
łyżka kawy rozpuszczalnej
2
jajka
1/2
szklanki mąki
1/2
szklanki kakao do wypieków
1
łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina ekstraktu z wanilii
1/3
łyżeczki soli
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku wraz z połamaną gorzką czekoladą na małym ogniu często mieszając.
Dodać cukier oraz łyżkę kawy rozpuszczalnej. Wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia, następnie zdjąć z ognia.
Po ostudzeniu wbić jajka i bardzo dobrze wymieszać.
W dużej misce wymieszać mąkę z kakao do wypieków, proszkiem do pieczenia, solą.
Do miski wlać wcześniej przygotowaną czekoladową miksturę.
Wymieszać szpatułką do połączenia.
Dno kwadratowej formy do brownies wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto do formy i piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!