Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Brownie ciasto czekoladowe
Czas przygotowania
30
minuty
minuty
Czas gotowania
30
minuty
minuty
W sumie
1
godzina
godzina
Porcje
16
Calories
268
kcal
Autor
Miss Berry
Składniki
2
tabliczki gorzkiej czekolady
200
g
masła
1
szklanka cukru muscovado
1
łyżka kawy rozpuszczalnej
2
jajka
1/2
szklanki mąki
1/2
szklanki kakao do wypieków
1
łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina ekstraktu z wanilii
1/3
łyżeczki soli
Przepis
Masło rozpuścić w rondelku wraz z połamaną gorzką czekoladą na małym ogniu często mieszając.
Dodać cukier oraz łyżkę kawy rozpuszczalnej. Wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia, następnie zdjąć z ognia.
Po ostudzeniu wbić jajka i bardzo dobrze wymieszać.
W dużej misce wymieszać mąkę z kakao do wypieków, proszkiem do pieczenia, solą.
Do miski wlać wcześniej przygotowaną czekoladową miksturę.
Wymieszać szpatułką do połączenia.
Dno kwadratowej formy do brownies wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto do formy i piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!