Uważam, że brownie to jedno z najsmaczniejszych ciast czekoladowych. Dosłownie wszyscy je uwielbiają. Bo jak można się oprzeć wilgotnemu, nieprzyzwoicie słodkiemu cieście z mnóstwem czekolady? Chyba się nie da 😉
Dzisiaj bez wynalazków, tradycyjnie. Podstawowy przepis na brownie z mnóstwem cukru, mąki i ogólnie sama śmierć. Czasem się zdarza 🙂
Przepis na Czekoladowe ciasto Brownie znajdziecie poniżej.
Brownie ciasto czekoladowe
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 16
Składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru muscovado
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki kakao do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina ekstraktu z wanilii
- ⅓ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Masło rozpuścić w rondelku wraz z połamaną gorzką czekoladą na małym ogniu często mieszając.
- Dodać cukier oraz łyżkę kawy rozpuszczalnej. Wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia, następnie zdjąć z ognia.
- Po ostudzeniu wbić jajka i bardzo dobrze wymieszać.
- W dużej misce wymieszać mąkę z kakao do wypieków, proszkiem do pieczenia, solą.
- Do miski wlać wcześniej przygotowaną czekoladową miksturę.
- Wymieszać szpatułką do połączenia.
- Dno kwadratowej formy do brownies wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przelać ciasto do formy i piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 55 g Kalorie: 268 kcal Tłuszcze: 17,5 g Węglowodany: 24,8 g Błonnik: 1,8 g Białko: 3,5 g